headermetsterrenv10

Transitievergoeding 2021

 

Hoe zit het met de transitievergoeding in 2021?

U dreigt te worden ontslagen of onderhandelt over een vaststellingsovereenkomst. Op welke ontslagvergoeding kunt u dan rekenen in 2021?

Transitievergoeding is de basis

In de wet is omschreven wanneer recht bestaat op een transitievergoeding bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Grof gezegd heeft vrijwel iedere werknemer die wordt ontslagen recht op een transitievergoeding. De belangrijkste uitzonderingen zijn die situaties waarbij het initiatief van beëindiging van de arbeidsovereenkomst ligt bij werknemer en situaties waarbij werknemer ernstige verwijten te maken zijn en derhalve zelf de ontslag situatie heeft veroorzaakt.

Hoe hoog is de wettelijke transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend over de duur van het dienstverband.
Simpel gezegd bedraagt de transitievergoeding 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Echter dient de vergoeding tot op de dag nauwkeurig berekend te worden, afronden op halve jaren of hele jaren mag niet.
Bij het bruto-salaris behoort tevens de vakantietoeslag. Als er vaste eindejaarsuitkeringen, ploegentoeslagen of overwerkvergoedingen zijn afgesproken, dienen deze ook bij het bruto loon te worden opgeteld. Ook de eventuele over de voorgaande drie jaren gemiddelde bonussen, winstuitkeringen of variabele eindejaarsuitkeringen tellen mee. Andere looncomponenten tellen niet mee.
De maximale hoogte van de transitievergoeding in 2021 bedraagt   € 84.000.
Als de werknemer een jaarsalaris heeft van meer dan € 84.000 euro, dan bedraagt de maximale transitievergoeding één jaarsalaris.
Maar hoe hoog wordt de ontslagvergoeding?

transitievergoeding 2021

Hogere vergoeding bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst?

Als een werknemer wordt ontslagen via een UWV procedure of een procedure bij de kantonrechter zal in veel gevallen de ontslagvergoeding gelijk zijn aan de hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Echter worden de meeste ontslagzaken niet afgewikkeld via het UWV of de rechter. Veruit de meeste ontslagzaken ( ongeveer 75% ) worden afgewikkeld via een zogeheten vaststellingsovereenkomst.

Bij een vaststellingsovereenkomst kan feitelijk elk bedrag als ontslagvergoeding worden afgesproken, dat is een kwestie van onderhandelen. In de praktijk blijkt vaak dat een bedrag hoger dan de transitievergoeding wordt afgesproken, vooral als de ontslagreden ter discussie kan worden gesteld. In een simpele formule gevat zou je dan kunnen stellen: de ontslagvergoeding = de wettelijke transitievergoeding + het onderhandelingsresultaat.

Hulp bij onderhandeling over de ontslagvergoeding

Bent u werkgever of werknemer en wilt u advies over de ontslagvergoeding in uw situatie, of wilt u hulp bij het onderhandelen over een goede beëindigingsregeling, neemt dan contact op met de ervaren juristen en advocaten van Ontslagspecialist. Bel 0900 123 73 24 of mail. Het 1e advies = GRATIS.

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist