Ontslag bij vast contract - Is dat mogelijk? GRATIS 1e advies
Kun je met een vast contract worden ontslagen?
Is ontslag bij vast contract mogelijk? Nee gelukkig lang niet altijd. Hieronder in hoofdlijnen de ontslagregels. Als u na het lezen nog vragen heeft of hulp wenst kunt u ons altijd bellen of mailen.
Wat is een vast contract?
Allereerst dient na te worden gegaan of er sprake is van een vast contract. De juridische naam voor een vast contract is een ‘arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd’.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan direct bij aanvang van de arbeidsrelatie worden aangegaan. Maar het is tegenwoordig steeds gebruikelijker dat eerst een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan. Dat geeft de werkgever namelijk meer tijd om na te gaan of de werknemer goed functioneert. Indien werkgever ontevreden is over de prestaties van werknemer, of de hoeveelheid werk terugloopt, kan werkgever de arbeidsovereenkomst simpelweg op de overeengekomen datum laten aflopen, zonder een ontslagprocedure aan te hoeven te gaan.
Maar let op: indien er meer dan drie overeenkomsten van bepaalde tijd achter elkaar worden aangegaan of de periode van 24 maanden wordt overschreden ontstaat in de meeste gevallen ( een CAO kan anders bepalen) een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd, ofwel een vast contract.
Ontslag bij vast contract
Bij een vaste arbeidsovereenkomst kan de werkgever de werknemer niet zomaar ontslaan. De werkgever moet daar goede redenen voor hebben, de wet spreekt over een "redelijke grond" en die redenen laten toetsen door het UWV of de kantonrechter.
Wat zijn de redenen voor ontslag bij een vast contract?
In artikel 7: 669 van het Burgerlijk Wetboek is een opsomming gegeven van de gronden voor ontslag:
- reorganisatie of andere bedrijfseconomische redenen;
- langdurige ziekte;
- frequent ziekteverzuim;
- disfunctioneren
- verwijtbaar handelen
- gewetensbezwaar bij het werk
- verstoorde arbeidsrelatie;
- andere omstandigheden.
Ontslag op staande voet is uiteraard ook mogelijk als de werknemer zich ernstig heeft misdragen (bijv. fraude, diefstal, geweld). In dat geval behoeft de werkgever geen toestemming voor ontslag te vragen aan de kantonrechter.
Ontslag met wederzijds goedvinden
Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten of de door de werkgever aangevoerde ontslagreden sterk genoeg is. U kunt onze organisatie altijd benaderen voor advies op dit punt.
In het geval er sprake is van een goede ontslagreden heeft het meestal de voorkeur om niet te gaan procederen over het ontslag bij een vast contract. Het is in dat geval zinniger te onderhandelen over een passende ontslagvergoeding. Het is dan raadzaam de specialisten van Ontslagspecialist in te schakelen. Onderhandelen als ‘leek’ met een professionele tegenpartij is namelijk niet verstandig; de kans is dan groot dat u niet het beste resultaat behaalt.
Waarom Ontslagspecialist inschakelen?
Waarom Ontslagspecialist inschakelen bij uw (dreigende) ontslag?
Er zijn veel redenen te noemen waarom u er goed aandoet de hulp van onze ontslagspecialisten in te schakelen, we noemen er enkele:
- volledig gespecialiseerd in ontslagzaken
- vlotte service, binnen 24 uur een 1e advies;
- bekwame onderhandelaars;
- meer dan 25 jaar kennis en ervaring;
- we gaan altijd voor het beste resultaat;
- zeer hoge waarderingscijfers van klanten ( 9,6 )!
Voorkom kostbare missers, ga voor het beste resultaat! GRATIS 1e advies
Omdat ontslag een ingrijpende gebeurtenis is met veel ‘valkuilen’, is het van belang hulp te vragen aan een gespecialiseerde ontslag jurist of ontslag advocaat.
Een kostbare fout is immers zo gemaakt. Onze juristen en advocaten van Ontslagspecialist hebben ruim 25 jaar ervaring met ontslag. Zorg dat u geen fouten maakt en ga voor het beste resultaat. Neem direct actie
Bel of mail Ontslagspecialist voor advies en rechtshulp.
Direct actie
Dreigt bij u ontslag tijdens uw vaste contract? Wacht dan niet langer. Neem direct actie!
Bel 0900 -123 73 24 of mail Ontslagspecialist voor hulp bij uw dreigende ontslag. GRATIS 1e advies