Werknemers
Ontslag dreigt, wat te doen?
Uw baas wilt uw arbeidsovereenkomst beëindigen en presenteert u een ontslagvoorstel of ontslagbrief.
Er komen dan veel vragen bij u op, zoals:
-kan ik zomaar worden ontslagen? Is er sprake van een wettelijke ontslagreden?
-moet ik het ontslagvoorstel ( vaststellingsovereenkomst) accepteren?;
-hoeveel bedenktijd heb ik?;
-hoe zit het met mijn WW?;
-is de ontslagvergoeding genoeg, of heb ik recht op meer?
-hoe zit het met mijn verlofdagen, vakantiedagen, bonus?
-kan ik een tegenvoorstel doen?;
-wat als ik het voorstel niet accepteer?;
-wie kan mij adviseren en helpen?
Dit zijn wezenlijke vragen. Bovendien staan uw baan en inkomen op het spel. Het inschakelen van professionele rechtshulp is daarom zeer aan te bevelen.
Vraag rechtshulp aan onze Ontslagspecialisten
De advocaten/juristen van onze organisatie hebben veel ervaring met ontslagzaken. Wij zijn al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in het arbeidsrecht en hebben al duizenden werknemers met succes geholpen.
Neem daarom direct contact met ons op zodra u een vaststellingsovereenkomst gepresenteerd krijgt, of ontslag (bijvoorbeeld ontslag op staande voet) krijgt aangezegd.
Wat kunnen wij voor u doen?
wij kunnen uw vragen over ontslag en de vaststellingsovereenkomst beantwoorden;
wij kunnen uw vaststellingsovereenkomst screenen op ww-veiligheid, onregelmatigheden, valkuilen, de ontslagvergoeding, etc;
wij kunnen u adviseren 'wat te doen?'
wij kunnen onderhandelen met uw werkgever voor een betere ontslagregeling;
wij kunnen - zo u dat wenst - uw ontslag proberen te voorkomen.
Hoe dan ook behoedt u zich door onze hulp voor kostbare missers en bereikt u het maximale resultaat!
Direct actie:
Bel 0900 - 123 73 24 of mail ons. Het eerste advies is GRATIS
============================================================================================================
Vaststellingsovereenkomst op initiatief werknemer. Kan dat? Is het verstandig?
Aan zelf ontslag nemen kleven veel nadelen. U verliest looninkomen en heeft geen recht op een ww-uitkering. Dat is allemaal niet erg als u de mogelijkheid heeft een andere baan te aanvaarden, maar niet altijd is dat het geval en wilt u toch weg bij uw werkgever, bijvoorbeeld omdat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding of een situatie op het werk die u ziek maakt (burnout). Het aangaan van een vaststellingsovereenkomst ( ook wel beeindigingsovereenkomst genoemd ) kan dan een goede oplossing zijn. Lees hieronder meer.
Hoe beëindigt u op eigen initiatief de arbeidsovereenkomst?
Als u zelf de arbeidsovereenkomst wilt beëindigen zijn er vier keuzes:
- U zegt de arbeidsovereenkomst op met inachtneming van de opzegtermijn;
- U verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter;
- U neemt ontslag op staande voet;
- U vraagt werkgever een vaststellingsovereenkomst met u aan te gaan.
Als u voor de eerste optie kiest, heeft u geen recht op WW. Bij opties 2 en 3 in veel gevallen wel, mits werkgever zich bewijsbaar ernstig heeft misdragen. Over optie 3: ‘ontslag op staande voet nemen’ leest u hier meer op 'ontslag op staande voet nemen'. De vierde optie, het aangaan van een vaststellingsovereenkomst, is vaak de eenvoudigste en minst riskante oplossing.
Hoe vraag ik een vaststellingsovereenkomst op eigen initiatief?
Een 'gunst' vragen aan uw werkgever is niet altijd gemakkelijk. Maar bedenk, in sommige gevallen is ook de werkgever gebaat bij een soepele beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat is met name het geval als er sprake is van een verstoorde verhouding of als u ziek of burnout bent. Maar ook als u onderpresteert of het bedrijfseconomisch minder gaat bij werkgever kan een vaststellingsovereenkomst ook voor werkgever een uitkomst zijn.
U kunt dan ook altijd het initiatief nemen een vaststellingsovereenkomst voor te stellen aan uw werkgever. Niet geschoten is altijd mis!
Vraag concept vaststellingsovereenkomst
Als werkgever ook de voordelen ziet van het aangaan van een beëindigingsovereenkomst vraag werkgever dan een concept-vaststellingsovereenkomst op te stellen. Onze ontslagspecialisten kunnen die overeenkomst dan voor u beoordelen op ww-veiligheid en voor u inschatten of een ontslagvergoeding tot de mogelijkheid behoort. Als werkgever u verzoekt een ontslagvoorstel te doen of met een concept te komen vraag ook dan hulp aan onze specialisten. Wij kunnen een voorstel of concept samen met u opstellen.
Is een vaststellingsovereenkomst op initiatief werknemer ww-veilig?
Als een werknemer het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, komt hij/zij in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een ww-uitkering. Het is dus zaak in de vaststellingsovereenkomst op te nemen dat het initiatief voor de vaststellingsovereenkomst van werkgever uitgaat. In veel gevallen bestaat dan wél recht op een ww-uitkering.
Recht op ontslagvergoeding bij beëindiging op initiatief werknemer?
Als een arbeidsovereenkomst op verzoek van werknemer wordt beëindigd heeft werknemer volgens de wet geen recht op een transitievergoeding. Echter in een vaststellingsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer afspreken wat zij willen. Met name als een werkgever zelf veel baat heeft bij een vaststellingsovereenkomst valt regelmatig een ontslagvergoeding af te spreken. Onze advocaten/juristen kunnen u hierover informeren en voor u met werkgever onderhandelen.
Vraag rechtshulp
Zelf onderhandelen over een vaststellingsovereenkomst is niet eenvoudig en meestal niet verstandig, laat dit over aan onze ontslagspecialisten. bel 0900 - 123 73 24 of mail.