headermetsterrenv10

Wat is een ontslagvergoeding of transitievergoeding?

 

 

 

wat is een ontslagvergoeding of transitievergoeding 2021
Een ontslagvergoeding ofwel transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever aan de werknemer betaalt op het moment dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Hierbij moet wel aan een aantal regels worden voldaan. Zo heeft men bijvoorbeeld geen recht op een vergoeding als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of bij een faillissement.

Wat is het verschil tussen een ontslagvergoeding en een transitievergoeding?

Allereerst wordt de term ontslagvergoeding in de volksmond vaker gebruikt. Daarnaast is ook sprake van de term ‘gouden handdruk’, welke inhoudelijk hetzelfde betekent. Bij een ontslagvergoeding, de naam zegt het al, is er sprake van een vergoeding op het moment dat er een ontslag plaatsvindt. Deze komt tot stand in samenspraak tussen de werknemer en werkgever bij het ontbinden van een contract met wederzijds goedvinden. Maar van een ontslagvergoeding zal ook sprake zijn als een rechter of het UWV een arbeidsovereenkomst ontbindt. In de regel is de ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden vaak hoger dan de wettelijk bepaalde transitievergoeding.

Houdt u de volgende regel aan: Afkoopsom ( onderhandelingsresultaat)  + transitievergoeding = ontslagvergoeding.

Hoe bepaalt u de hoogte van de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding is bij de wet vastgelegd. Hiervoor gebruikt u het maandsalaris van de werknemer en de duur van het dienstverband. Sinds 1 januari 2021 is de berekening van de transitievergoeding gewijzigd en bedraagt de maximale transitievergoeding € 84.000. U heeft recht op de toekenning van 1/3e bruto maandsalaris voor elk volledig dienstjaar. Stel dat u maandelijks, inclusief vakantiegeld,  bruto € 3600, verdiende bij uw werkgever, dan heeft u voor elk volledig jaar dat u hier gewerkt heeft recht op een vergoeding van € 1200. Duurde uw dienstverband op de kop af vijf jaar? Dan bedraagt de wettelijk bepaalde transitievergoeding 5 x 1200 = € 6000. Hier bovenop kunnen de werknemer een extra afkoopsom overeenkomen, waarna de uiteindelijke ontslagvergoeding is bepaald. De transitievergoeding wordt als brutobedrag overgemaakt naar de werknemer na afloop van het dienstverband.

Wie kan mij helpen met ontslag en de ontslagvergoeding?

Als u te maken krijgt met ontslag, is het raadzaam professionele ontslaghulp in te schakelen. Onze ontslagspecialisten hebben ruim 20 jaar ervaring en meer dan 15.000 ontslagzaken behandeld. Wij zullen ook u graag helpen. Wij kunnen ontslag proberen te voorkomen, of een maximale ontslagvergoeding voor u realiseren. Aarzel niet. Leg uw zaak voor een GRATIS advies aan ons voor. Bel 0900 123 73 24 of mail ons.

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist