Vaststellingsovereenkomst – hoeveel belasting betalen?
Je wilt je arbeidsovereenkomst laten beëindigen via een vaststellingsovereenkomst ( VSO ), maar vraagt je af hoeveel belasting je moet betalen over de ontslagvergoeding.
Dat is uiteraard een hele goede vraag. Het gaat er uiteindelijk om wat je netto op je bankrekening overhoudt
Maar eerst nog even over de ontslagvergoeding.
Welke ontslagvergoeding kan ik bereiken?
De basis: de wettelijke transitievergoeding
Al sinds enige jaren heeft vrijwel iedereen die wordt ontslagen recht op de wettelijke transitievergoeding. Die vergoeding bedraagt grof gezegd 1/3 bruto maandsalaris per dienstjaar.
Vaak hogere vergoeding mogelijk
De transitievergoeding is vaak een basisvergoeding. De werkelijke ontslagvergoeding kan een stuk hoger uitvallen. Veel werkgevers bieden uit zichzelf een hogere vergoeding aan. Maar een hogere vergoeding valt vaak ook uit te onderhandelen. Dat is met name het geval als de ontslagreden van werkgever discutabel is. De specialisten van Ontslagspecialist zijn ervaren onderhandelaars en kunnen voor u de maximale vergoeding uitonderhandelen. Bel of mail ons daarom direct als u voor de hoogste vergoeding wil gaan.
Hoeveel belasting moet ik over de ontslagvergoeding betalen?
Over de bruto ontslagvergoeding zal belasting moeten worden betaald. De werkgever houdt al bij het uitbetalen van de ontslagvergoeding loonbelasting in. Je ontvangt dus een netto bedrag op je rekening ( bruto ontslagvergoeding – loonbelasting ) .
De hoogte van de ingehouden loonbelasting is afhankelijk van het jaarloon van de werknemer. Hoe hoger dat inkomen, hoe hoger de belasting. De ontslagvergoeding valt in box 1 voor de inkomstenbelasting.
Per 1 januari 2022 zijn de belastingtarieven voor box 1:
37,7% over een belastbaar inkomen tot € 69.399
49,9 % over een belastbaar inkomen vanaf € 69.399
Voor de meest actuele belastingtarieven kan je de site van de belastingdienst raadplegen.
Let op : Werkgevers kunnen hoger bedrag inhouden
De totale belastingdruk hangt af van je totale inkomen van het belastingjaar. Een werkgever kan dat bedrag vaak niet van te voren inschatten. Veel werkgevers zullen dan ook voor de zekerheid het hoge percentage belasting als loonbelasting op de ontslagvergoeding inhouden.
Correctie vragen na afloop belastingjaar
Als achteraf blijkt dat jouw totale inkomen over het belastingjaar een lager belastingpercentage rechtvaardigt dan je werkgever heeft ingehouden dan kun je de belastingdienst om een teruggave van het teveel betaalde vragen.
Wat is de middelingsregeling? Kan je belasting terugkrijgen?
Het geval kan zijn dat je het ene jaar fors meer inkomsten hebt dan het andere. Je krijgt bijvoorbeeld in een jaar naast je loon een ontslagvergoeding uitbetaald, terwijl je in het daarop volgende jaar slechts een ww-uitkering geniet.
Bij dergelijk sterk wisselende inkomsten is het raadzaam bij de belastingdienst een beroep te doen op de zogeheten 'middelingsregeling'. De belastingdienst kijkt dan naar jouw gemiddelde inkomsten over de afgelopen 3 jaren en bepaalt dan wat je dan eigenlijk aan belasting had moeten betalen. Dat kan betekenen dat je belasting terugkrijgt in verband met de achteraf gezien te hoge belasting die je over je ontslagvergoeding hebt betaald.
Vaststellingsovereenkomst ontvangen?
Heb jij een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wil je de beste regeling? Neem dan direct contact op met onze gespecialiseerde advocaten en juristen. Bel 0900 123 73 24 of mail ons. Wij gaan voor jou voor het beste resultaat!