headermetsterrenv10

Veelgemaakte fouten bij vaststellingsovereenkomst

 

Bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst kan veel misgaan. Een kostbare fout is zo gemaakt. Vraag daarom altijd advies aan onze ontslagspecialisten vóórdat u een beëindigingsovereenkomst aangaat.  En lees alvast de hieronder genoemde veelvoorkomende missers en zie ook onze webpagina voor- en nadelen van een vaststellingsovereenkomst.

Fout: direct reageren
Als u een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden, wordt u waarschijnlijk overvallen door emotie. Het is niet niks dat werkgever u blijkbaar wilt ontslaan.
Reageren in emotie is meestal niet verstandig. Laat u niet uit de tent lokken en niet in uw kaarten kijken. Probeer de boodschap te begrijpen, vraag naar een schriftelijke vastlegging van de boodschap en vraag voldoende bedenktijd, bijvoorbeeld minimaal 1 week. In de bedenktijd heeft u tijd het aanbod van werkgever te beoordelen en advies in te winnen. Ook kunt u in die periode bedenken onder welke voorwaarden u zelf eventueel bereid bent uit dienst te gaan.

Fout: u niet kunnen verplaatsen in de positie van werkgever
Een werkgever kan diverse redenen hebben waarom hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Als de reden een wettelijke erkende ontslaggrond betreft is het goed mogelijk dat werkgever u kan ontslaan ook zonder uw medewerking. In dat laatste geval kunt u geen 'gouden bergen' van werkgever verwachten. Het doen van een tegenvoorstel met een buitenproportionele ontslagvergoeding zal dan ook meestal niet tot een resultaat leiden, met het gevolg dat uw ontslagzaak bij het UWV of de kantonrechter belandt.  Het is daarom goed om uw kansen zo reëel mogelijk in te schatten. Onze ontslagspecialisten kunnen u daarbij helpen.

Fout: Uw schepen verbranden
De mededeling dat werkgever van u af wil is niet fijn. Blijf het echter zoveel mogelijk zakelijk zien. Ga niet wild om u heen slaan door werkgever te beledigen of anderszins aan te vallen. Spreek niet kwaad over de werkgever bij uw collega's, want dat kunt u eventueel als een boomerang terug krijgen. Bovendien heeft u wellicht nog een positief getuigschrift nodig om een nieuwe baan te vinden.

Fout: u niet laten adviseren
Ieder heeft zijn eigen vak. U bent goed in uw vak, onze advocaten en juristen in hun vak. Bovendien is emotie een slechte raadgever. Wij bekijken uw zaak objectief en met kennis en ervaring. Vraag daarom altijd advies bij onze specialisten.

Fout: geen goed tegenvoorstel doen
Meestal is het beëindigingsvoorstel van werkgever voor verbetering vatbaar. Betere ontslagvoorwaarden zijn vaak af te spreken door een tegenvoorstel te doen. Bedenk daarom wat u opgenomen wenst te zien in de vaststellingsovereenkomst. Bedenk bijvoorbeeld wat het minimum is wat u opgenomen wilt zien in de vaststellingsovereenkomst.  Maar wees reëel in die voorwaarden om een regeling mogelijk te houden.

Fout:: niet goed inschatten of een regeling beter of slechter is dan een procedure bij het UWV of de kantonrechter
Veel werkgevers zullen niet snel geneigd zijn een werknemer een hogere ontslagvergoeding te betalen dan waar toe zij wettelijk verplicht zijn. Echter als werkgever geen sterke ontslagreden heeft, zit er vaak meer in het vat. Als werkgever immers een discutabel ontslagverzoek naar het UWV of de kantonrechter stuurt, kan het goed zijn dat het ontslagverzoek wordt afgewezen, terwijl onnodig hoge advocaatkosten zijn gemaakt. Veel werkgever kopen dat risico liever af door een hogere ontslagvergoeding aan te bieden. Onze ontslagspecialisten kunnen voor u inschatten of werkgever wel of niet een sterke ontslagzaak heeft.

Fout: het verspelen van Goodwill
Ook als werkgevers een sterke ontslagzaak hebben, is er regelmatig 'iets extra's' af te spreken in het voordeel van de werknemer. Dat zal met name het geval zijn als werknemer altijd goed gefunctioneerd heeft en een waardevolle kracht is geweest voor de organisatie van werkgever.  Het is zaak deze Goodwill niet te verspelen als ontslag dreigt.

Fout: zelf onderhandelen, niet tijdig juridisch advies inwinnen
Veel werknemers proberen over hun vaststellingsovereenkomst te onderhandelen vóórdat zij zich juridisch hebben laten adviseren.
Dat is niet verstandig. Mogelijk heeft u zich dan al in uw kaarten laten kijken of toezeggingen gedaan aan werkgever. Bovendien is onderhandelen over uw eigen zaak niet verstandig, u staat dan minder sterk en kan fouten maken. 
Wij adviseren u daarom om direct na het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst juridisch advies in te winnen. Wij bieden een eerste GRATIS advies aan.
Bel voor een eerste gratis advies 0900 - 123 73 24 of mail

veelgemaakte fouten bij vaststellingsovereenkomst

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2022 Ontslagspecialist