Wat zijn de nadelen van een vaststellingsovereenkomst?
De meeste ontslagzaken worden tegenwoordig 'opgelost' via een vaststellingsovereenkomst. Werkgever onderhandelt in een ontslagsituatie met werknemer ( of zijn advocaat of jurist ) over een ontslagregelring en leggen het bereikte onderhandelingsresultaat vast in een zogeheten vaststellingsovereenkomst.
Voordelen vaststellingsovereenkomst
Dat de vaststellingsovereenkomst (VSO) zo veel wordt gebruikt, is omdat een ontslagregeling veel voordelen heeft in vergelijk met een procedure bij het UWV of de kantonrechter.
De voordelen van een vaststellingsovereenkomst zijn (iha).:
- snelheid
- informeel
- minder stress
- geen onzekere uitkomst (partijen bepalen de uitkomst zelf)
- geringere juridische kosten
- hogere ontslagvergoeding en bijkomende afspraken.
Nadelen vaststellingsovereenkomst
Hoewel de vaststellingsovereenkomst veel voordelen heeft, kan er ook sprake zijn van nadelen Bij nadelen kan je denken aan:
Teveel druk vanuit werkgever, ongunstige voorwaarden: regelmatig proberen werkgevers zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen tegen voor de werkgever gunstige voorwaarden. Als werknemer heb je dan minder tijd om over de voorwaarden na te denken en het kan zelfs zo zijn dat je met te ongunstige voorwaarden akkoord gaat. Bij een ontslagprocedure via het UWV of de kantonrechter zal je meer tijd hebben om over je positie na te denken en krijg je minimaal wat je rechtens toekomt.
Vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte, geen ww-recht : de meeste werkgevers zijn niet blij met een zieke werknemer. Nogal wat werkgevers proberen de arbeidsrelatie met een zieke werknemer te beëindigen met een ontslagregeling. In de meeste gevallen is dat niet gunstig voor de zieke werknemer omdat hij dan geen aanspraak kan maken op een ww-uitkering. Voor de uitzondering hierop kijkt je op onze webpagina: vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Niet executabel; hoewel een vaststellingsovereenkomst de afspraken tussen werkgever en werknemer duidelijk vastlegt, voeren werkgevers of werknemers deze afsprake niet altijd correct uit. Je moet dan een afzonderlijke procedure bij de rechter beginnen om de ander tot nakoming te dwingen. Een VSO is dan ook, zoals dat juridisch heet, niet executabel.
Een uitspraak van een rechter of het UWV in een ontslagprocedure is wel executabel. De uitspraak kan worden uitgevoerd, zo nodig met behulp van de deurwaarder.
Nadeel voor werkgever, het herroepingsrecht: ontslagafspraken vastgelegd in een VSO kunnen door de werknemer binnen 14 dagen worden herroepen. Dat heet het zogenaamde 'herroepingsrecht'. Gedurende 14 dagen bent u als werkgever dan ook in onzekerheid of de ontslagregeling definitief zal zijn.
Wat te doen? Vraag rechtshulp!
In veel gevallen is een vaststellingsovereenkomst een goede oplossing. Maar niet altijd. Laat dit altijd beoordelen door onze ontslagspecialisten. Wij kunnen u ook helpen met het onderhandelen voor een goed resultaat of u vertegenwoordigen bij de rechter of het UWV. Bel 0900 123 73 24 of mail ons. Het 1e advies is GRATIS.