headermetsterrenv10

Ontslag bij diefstal geringe waarde

 

Regelmatig beoordelen rechters of een werknemer kan worden ontslagen als de werknemer iets van ‘geringe waarde’ meeneemt zonder toestemming van werkgever. Er wordt dan gegeven de geringe waarde gesproken over ‘bagatel-zaken’. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het meennemen van een pak koffie of kopieerpapier of het opeten van een donut door een supermarktmedewerker. Vraag is dan: is ontslag of staande voet terecht, of is dat een te zware sanctie?

Wisselende uitspraken over ontslag

De bagatel zaken die door de rechter worden beslist geven wisselende uitkomsten. De ene keer is ontslag op staande voet terecht, de andere keer niet. Hieronder een aantal voorbeelden en aandachtspunten.

Wel ontslag bij bagatel

 • Een medewerker die een munt van 50 eurocent van een klant had gekregen voor wc-gebruik maar niet had afgegeven aan werkgever werd volgens de rechter terecht ontslagen.
 • Een medewerker die een pak koffie van haar werkgever had meegenomen, met – naar haar zeggen - de bedoeling de volgende dag een nieuw pak koffie voor werkgever mee te nemen is terecht ontslagen.
 • Een medewerker van een supermarkt die een zalmsalade die over de houdbaarheidsdatum was heeft meegenomen was eveneens terecht ontslagen.
 • Een werknemer van een cateringbedrijf op Schiphol is volgens de rechter in Haarlem terecht op staande voet ontslagen ondanks het feit dat hij slechts een aangebroken zakje pinda’s had leeggegeten en dat lege zakje toch weggegooid zou worden.
 • Kassamedewerker van een cosmeticawinkel smeert zichzelf in met een gratis tester die alleen bedoeld was voor klanten die minimaal € 10 besteden. Terecht ontslag volgens de rechter.

ontslag op staande voet 2

Geen ontslag bij bagatel

 • Een supermarkt-medewerker neemt een hap van een donut. Geen terecht ontslag op staande voet volgens de rechter, wel ‘gewone’ ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege ernstig verwijtbaar handelen van medewerker.
 • Een medewerker van een supermarkt heeft tijdens werk een zak chips gepakt en daaruit chips genuttigd. Het gegeven ontslag op staande voet heeft geen stand gehouden.
 • Een schoonmaakster in een bibliotheek is niet terecht ontslagen ondanks diefstal van drankjes en snoepjes.

Conclusies bij bagatel ontslag

Uit de rechtspraak volgt dat het lang niet altijd zeker is dat het toe-eigenen van een zaak van geringe waarde ontslag op staande voet rechtvaardigt.
Bij de afweging wel of niet terecht ontslag speelt in ieder geval mee:

 • Heeft werkgever een ‘zero tolerance beleid’. Dat zijn huisregels die gecommuniceerd zijn naar werknemers waarin is bepaald dat (ook) toe-eigening van zaken van geringe waarde niet geoorloofd is en leidt tot ontslag. Heeft werkgever een ‘zero tolerance beleid’ dan zal ontslag eerder gerechtvaardigd zijn.
 • Bij het ontslag moeten de persoonlijke omstandigheden van de medewerker meegewogen worden. Zo zal het wegnemen van een zaak van geringe waarde door een oudere werknemer die al vele jaren in dienst is en goed functioneert, minder snel op staande voet kunnen worden ontslagen dan een werknemer die nog jong is en kort in dienst.

Advies voor werkgevers en werknemers

Werkgevers doen er goed aan duidelijke regels over het meenemen of gebruiken van bedrijfseigendommen op te stellen. Deze regels kunnen opgenomen worden in de arbeidsovereenkomst en regelmatig naar werknemers gecommuniceerd worden via brieven, e-mails of het intranet. Handhaaf die regels vervolgens strikt. Onze juristen kunnen dergelijke regels voor u opstellen.

Werknemers doen er uiteraard goed aan geen zaken van werkgever mee te nemen. Als er twijfel is of een zaak mag worden gebruikt of meegenomen, vraag dat dan altijd eerst aan je leidinggevende. Geeft deze toestemming, zorg dan voor bewijs van die toestemming, bijvoorbeeld in een Whatsappje.
Heb je vragen over dit artikel, of heb je te maken met diefstal of ontslag, neem dan direct contact met ons op. Bel 020 6160 120 of mail ons. Eerste advies = Gratis

Daarom ontslagspecialist

 • Specialist in ontslagzaken
 • Ervaren advocaten en juristen
 • Resultaat gedreven, snelle actie
 • Adviseren, procederen, onderhandelen
 • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist