headermetsterrenv10

Ontslag diefstal - wanneer kan dat?

 

 

Ontslag bij diefstal niet altijd mogelijk


Wanneer een werkgever een van zijn werknemers betrapt op diefstal is de eerste reactie vaak ontslag op staande voet. Logisch: als werkgever moet je een werknemer kunnen vertrouwen. Ontslag bij diefstal hoeft echter niet altijd gerechtvaardigd te zijn, aldus de rechter.

Een werknemer van een petrochemisch bedrijf werd betrapt bij het aftappen van een kleine hoeveelheid gas voor eigen gebruik. Hoewel dit natuurlijk niet mag oordeelde de rechter dat in dit geval ontslag bij diefstal niet terecht was. Gezien de geringe geldwaarde van het gestolen goed, de algemene soepele toepassing van interne regels en het in alle openheid handelen van werknemer achtte de rechter dat een andere, minder ingrijpende sanctie ook had volstaan.

Ook de achtergrond van de werknemer speelt een rol; langdurig onberispelijk dienstverband, leeftijd, kansen op de arbeidsmarkt en gezinssituatie dienen meegenomen te worden in de beoordeling van de mogelijkheid van ontslag bij diefstal en de sanctie die hierop volgt. Zo zien we hier een voorbeeld dat diefstal op het werk niet altijd automatisch tot ontslag hoeft te lijden. Dit blijft echter een uitzondering. In veel gevallen is ontslag bij diefstal wel mogelijk.

Bewijs van diefstal

De werkgever dient uiteraard de diefstal wel te kunnen bewijzen wil ontslag mogelijk zijn. Bewijsmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn getuigenverklaringen of camerabeelden. De werkgever doet er verstandig aan werknemer eerst zijn reactie te vragen op de geconstateerde feiten. Mogelijk is er een andere verklaring voor het meenemen van geld of goederen en geen sprake van diefstal.

Hulp bij ontslag bij diefstal

Wanneer u als werkgever of als werknemer vragen heeft over ontslag en diefstal op het werk, contacteer dan eerst een jurist alvorens tot juridische actie over te gaan. Hiervoor belt u  Ontslagspecialist op het telefoonnummer 0900 - 123 73 24, voor een GRATIS eerste telefonisch advies. U kunt uw vraag ook mailen door te klikken op: ontslag diefstal

ontslag diefstal

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist