Zijn uitlatingen werknemer op social media reden voor ontslag?
Kunnen berichten op social media reden zijn voor ontslag?
Social media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook veel werknemers plaatsen berichten op Facebook, twitter en andere socials. Maar wat als je werkgever daar aanstoot aan neemt. Is dan ontslag mogelijk? Het korte antwoord is ‘soms wel, soms niet’. Het hangt af van de specifieke omstandigheden. Hieronder een aantal voorbeelden.
Vrijheid van meningsuiting
Uitgangspunt is dat de uitlatingen van een werknemer op social media privé zijn en vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent dat een werkgever een werknemer niet een absoluut verbod kan opleggen om actief te zijn op social media.
Recht op vrije meningsuiting heeft grenzen
De vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd. Zo dient een werknemer zich als ‘goed werknemer’ te gedragen. Daaronder vallen ook uitlatingen in de privésfeer op social-media die een verband hebben met het werk.
Wanneer is ontslag gerechtvaardigd bij berichten op socialmedia?
Uit de rechtspraak blijkt dat vooral de volgende aspecten een rol spelen bij de vraag of een werknemer die zich uit op social media kan worden ontslagen
- De inhoud van zijn uitlatingen
- De motieven van de uitlatingen
- Is er schade voor de werkgever
- Hoe groot is de eventuele schade voor werkgever
In het algemeen geldt daarbij dat als een werknemer zich onnodig beledigend over zijn werkgever uitlaat dat reden kan zijn voor ontslag. Ter illustratie volgen 2 voorbeelden uit de rechtspraktijk.
Ernstig beledigen werkgever op social media
Een magazijnmedewerker in dienst bij Blokker had zich op Facebook zeer grof en beschadigend
over zijn werkgever had uitgelaten. Er was sprake van een scheldpartij met allerlei verwensingen aan het adres van de werkgever. Hieronder een letterlijk fragment:
'Blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s.'
De kantonrechter die over de zaak oordeelde heeft daar korte metten mee gemaakt en heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden zonder ontslagvergoeding. De rechter stelde dat het ernstig beledigen van de werkgever niets meer met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft. Ook het feit dat de werknemer zijn post op Facebook uiteindelijk nog had verwijderd mocht de werknemer niet baten. Dat was volgens de rechter mosterd na de maaltijd.
Ernstig beledigen collega’s en werkgever
Een medewerker in dienst van een zorginstelling gericht op ouderen uitte tijdens de corona pandemie via LinkedIn kritiek op het vaccinatiebeleid van haar werkgever en op mensen die daaraan meewerkten. Hiermee richtte haar kritiek zich ook op haar collega’s want die voerden de vaccinaties uit. Zij noemde deze mensen oorlogsmisdadigers waarbij ze ook vergelijkingen maakte met de Tweede Wereldoorlog de Jodenvervolging.
Volgens de kantonrechter ging dit veel te ver. Werknemer heeft haar collega's ernstig gekwetst en grenzen van vrijheid van meningsuiting ver overschreden. De kantonrechter ging dan ook over tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verwijtbaar handelen van deze medewerker.
Kritiek op niet bij naam genoemde werkgever op social media
Dat kritiek op een werkgever niet altijd tot ontslag leidt bleek uit een uitspraak van de kantonrechter te Maastricht. De betreffende werknemer had zich kritisch uitgelaten over haar werkgever op Facebook omdat zij zou worden ontslagen om bedrijfseconomische redenen. Maar de werknemer heeft daarbij de naam van werkgever niet expliciet genoemd en was niet onnodig beledigend. Ook overtrad zij geen social media protocol, want die had het bedrijf niet. Volgens de rechter kon zij daarom niet worden ontslagen.
Andere zaken die een rol kunnen spelen bij wel of geen ontslag
Naast de eerder genoemde aspecten kunnen nog andere zaken van belang zijn bij de beoordeling of ontslag mogelijk is bij uitlatingen op social media. Zo kan van belang zijn of werkgever een social media beleid hanteert. Een werkgever die duidelijk kenbare regels hanteert heeft meer kans een werknemer terecht te ontslaan als deze de social media regels overtreedt.
Aan de andere kant zal ontslag minder snel voor de hand liggen als binnen het bedrijf waar werknemer werkzaam is een cultuur van grof taalgebruik bestaat.
Conclusie over ontslag bij uitlatingen op social media
Uitlatingen van een werknemer op social-media kunnen reden zijn voor ontslag. Dat is vooral het geval als die uitlatingen ernstig beledigend zijn voor werkgever of collega’s. Het wel of niet aanwezig zijn van een social media beleid en de bedrijfscultuur kunnen een belangrijke rol spelen.
Vraag rechtshulp bij ontslag
Heeft u te maken met een ontslag of ontslagsituatie bij social media gebruik of anderszins? Voorkom dan kostbare missers! Bel 0900 123 72 24 of mail direct onze ontslagspecialisten.