headermetsterrenv10

Vaststellingsovereenkomst of ontslag op staande voet?

 

Ontslag op staande voet?, of toch maar een regeling?

Als een werknemer zich ernstig misdraagt ligt ontslag op staande voet voor de hand. Maar is dat altijd de beste oplossing?

Zware eisen

Aan ontslag op staande voet worden zware eisen gesteld. Terecht want de werknemer die dit overkomt verliest zijn loon en krijgt meestal geen ww-uitkering. Vanwege die zware eisen is het lang niet altijd zeker dat de rechter het gegeven ontslag op staande voet bekrachtigt. Als de rechter het ontslag op staande voet vernietigt, dan zijn de rapen gaar voor de werkgever. Hij moet dan de werknemer in dienst houden en het salaris met een wettelijke verhoging (door)betalen. Op verzoek van de werknemer kan de rechter ook bepalen dat de arbeidsovereenkomst weliswaar wordt beëindigd, maar dat werkgever een stevige vergoeding moet betalen.

Procederen of regelen?

Omdat een werknemer bij ontslag op staande voet zijn inkomen verliest, zal hij in de meeste gevallen rechtshulp zoeken en een gang naar de rechter aankondigen. Als u als werkgever proceskosten en procesrisico’s wilt vermijden, kunt u overwegen een zogeheten ‘vaststellingsovereenkomst’ te sluiten. Bij een dergelijke overeenkomst spreekt u met werknemer (vooral) af wanneer zijn arbeidsovereenkomst eindigt.

vaststellingsovereenkomst ontslag

Ook voordelen voor werknemer

Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst heeft ook voordelen voor de werknemer. Ook hij bespaart de kosten van een gerechtelijke procedure en voorkomt onzekerheid over de uitkomst van zijn zaak. Bovendien kan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst ww-veilig worden geregeld. Het is dan wel noodzakelijk dat in de vaststellingsovereenkomst wordt vermeld dat het initiatief voor beëindiging bij werkgever ligt en zal de opzegtermijn van werkgever in acht moeten worden genomen. Uiteraard dient in deze ontslagregeling niets vermeld te worden over de ernstige misdraging van werknemer.

Zekerheid voor alles?

Sommige misdragingen van een werknemer zijn zo danig ernstig dat een ww-veilige regeling voor de werknemer een brug te ver is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zeer ernstige fraude of zware mishandelingen. In die gevallen zal de rechter de ontslagreden vrijwel zeker honoreren. In minder duidelijke gevallen ligt een ontslagregeling via een vaststellingsovereenkomst meer voor de hand.

Direct actie: wordt u geconfronteerd met en werknemer die zich ernstig heeft misdragen en overweegt u ontslag op staande voet?, neem dan direct contact op met onze ontslagspecialisten. U voorkomt kostbare missers en bereikt het beste resultaat. Bel 0900 – 123 73 24 of mail.

 

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2022 Ontslagspecialist