headermetsterrenv10

Vaststellingsovereenkomst 2021

 

Nadat 2020 voor velen geen goed jaar was vanwege de wereldwijde corona epidemie, zal ook 2021 voor veel bedrijven een lastig jaar worden. De Overheidssteun voor de bedrijven zal worden afgebouwd, terwijl het nog vele maanden zal duren voordat voldoende mensen gevaccineerd zijn. Een ontslaggolf is daarom helaas niet ondenkbaar.

vaststellingsovereenkomst2021

Ontslag via een vaststellingsovereenkomst

Een ontslag met wederzijds goedvinden is de eenvoudigste manier om beëindiging van een dienstverband te realiseren. Bij een dergelijk ontslag onderhandelen werkgever en werknemer over de beëindigingsvoorwaarden van de arbeidsovereenkomst en leggen het onderhandelingsresultaat vast in een document dat een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst wordt genoemd.

Voordeel van een vaststellingsovereenkomst (VSO)

Het voordeel van een beëindigingsovereenkomst is dat werkgever en werknemer geen procedure hoeven te voeren bij het UWV of bij de rechter. Dat scheelt beide partijen stress en juridische kosten. Het is dan ook niet voor niets dat de vaststellingsovereenkomst de populairste manier is van beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Zeker in tijden van corona is een dergelijke vrij eenvoudige ‘oplossing’ meegenomen.

Ook in 2021 ontslagreden noodzakelijk

Maar let wel. Hoewel een VSO een eenvoudige manier is om ontslag te realiseren, moet ook in 2021 sprake zijn van een wettelijke ontslagreden om een ontslag af te dwingen. Veruit de meeste werknemers zullen niet bereid zijn een vaststellingsovereenkomst aan te gaan als daar geen goede reden aan ten grondslag ligt. De meest voorkomende ontslaggronden zijn de volgende:

  • Ontslag om bedrijfseconomische redenen of reorganisatie
  • Disfunctioneren werknemer
  • Verstoorde arbeidsrelatie
  • Ontslag na 2 jaar ziekte.

Wat kan je afspreken in een beëindigingsovereenkomst?

Over bijna alle onderwerpen kunnen afspraken worden gemaakt in een vaststellingsovereenkomst, ook in 2021. De belangrijkste onderwerpen zijn vaak: datum van uit dienst gaan, vrijstelling van werk, hoogte ontslagvergoeding, getuigschrift, eventueel meenemen telefoon, laptop, auto.

Laat je adviseren door onze specialisten

Het einde van de arbeidsovereenkomst is een belangrijke beslissing. Inkomen vervalt en ww-veiligheid is van belang. Laat je daarom altijd adviseren over de vaststellingsovereenkomst 2021 door een ervaren arbeidsrechtjurist of arbeidsadvocaat. Hiervoor kan je bij onze organisatie terecht. Bel daarom direct   0900 123 73 24 of mail ons. Ook voor uw vaststellingsovereenkomst in 2022. Of de hierop volgende jaren.

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist