Ontslag op staande voet bij overtreding huisregels
Een klein vergrijp, maar toch ontslag op staande voet
Een werknemer die ruim 31 jaar in dienst is van het cateringsbedrijf van KLM is op staande voet ontslagen omdat hij een flesje bronwater van zijn werkgever wilde opdrinken.
Wat was het geval?
Sinds 1994 werkte de thans 54-jarige werknemer als productiemedewerker bij KLM Catering Services, dat eten en drinken levert aan luchtvaartmaatschappijen. Zijn leidinggevende zag hoe hij de inhoud van een flesje bronwater overgooide in zijn persoonlijke Dopper-fles, met de bedoeling om dat op te drinken. De man werd daarop op staande voet ontslagen. In de reglementen van het cateringbedrijf staat duidelijk omschreven dat het werknemers niet is toegestaan om voedsel en drank te nuttigen, dat bestemd is voor of afkomstig is uit de vliegtuigen. Er wordt onderstreept dat bij overtreding van deze regels ontslag op staande voet volgt, ook bij ontvreemdingen met een lage waarde. Het bedrijf hanteert een 'zero tolerance'-beleid, waarbij werknemers hiervoor worden ontslagen.
Bij de rechter
De werknemer liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter om het ontslag aan te vechten. Ook eiste hij ontslagvergoedingen van ruim € 480.000 voor het geval het dienstverband niet zou worden hersteld.
De werknemer stelde de strenge regelgeving niet te kennen en dat hij zich daarom niet had gerealiseerd zijn baan te kunnen kwijtraken door het water over te gieten.
Volgens de kantonrechter had hij de regelgeving echter moeten kennen. Bovendien wees het overgieten van het water in zijn Dopper-fles erop, dat de werknemer wel wist dat het gebruik van de 'vliegtuigflesjes' niet was toegestaan.
Ook voerde de werknemer aan dat het ontslag disproportioneel zou zijn, mede gezien zijn lange dienstverband en de ernstige gevolgen van het ontslag. De man is kostwinner en eigenaar van een koophuis, en heeft wegens het ontslag op staande voet waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering.
Ook aan die argumenten ging de kantonrechter voorbij. Vanwege de duidelijke strenge regels vond de kantonrechter dat het ontslag op staande voet terecht was.
De werknemer legde zich niet neer bij de uitspraak van de kantonrechter en ging in hoger beroep.
Hoger beroep.
Uit de onlangs openbaar geworden uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof blijkt dat de dorstige werknemer daar eveneens aan het kortste eind trok. Ook het hof oordeelt dat KLM Catering Services de man mocht ontslaan.
Het hof acht bewezen dat de man wel degelijk wist dat het wegnemen van water niet was toegestaan.
Verzachtende en persoonlijke omstandigheden, zoals het feit dat het betreffende flesje zou worden weggegooid en de stelling dat de man door zorgen over de gezondheidstoestand van zijn vader niet alert was, legden volgens het hof te weinig gewicht in de schaal.
KLM Catering Services mocht de man daarom ontslaan, en hoeft hem geen ontslagvergoedingen te betalen.
Streng ontslagbeleid
Bedrijven op Schiphol staan bekend om hun strenge ontslagbeleid. Dit beleid is openomen in huisreglementen e.d. zodat werknemers daarvan op de hoogte kunnen zijn. Mede gelet daarop, een gewaarschuwd mens telt immers voor 2, wordt een zero-tolerance beleid beloond. De rechter gaat hier vaak in mee.
Zo zijn medewerkers ontslagen omdat zij overgebleven pinda’s zouden hebben meegenomen, een flesje cola hadden gedronken of een fles wijn vergaten af te rekenen.
Een les voor werknemers en werkgevers
Dit voorval op Schiphol geeft aan dat werknemers grote risico’s nemen als zij spullen van de werkgever nuttigen of meenemen. Wij horen vaak van woorden van werknemers als : ach wat is nou een pen? of een pak papier? Die gedachte is niet terecht en riskant, vooral als er strenge huisregels gelden. Bezien vanuit de positie van werkgevers is het advies: zorg voor een duidelijke set huisregels, zodat iedereen weet waaraan hij toe is.
Hulp bij ontslag
Heeft u te maken met ontslag (op staande voet)?, bel onze specialisten of mail ons.