Ontslag op staande voet bij minen bitcoins
Is ontslag op staande voet mogelijk bij minen bitcoins bij werkgever?
Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn een hot item. Het minen van bitcoin wordt uitgevoerd door de rekenkracht van computers, iets dat veel energie van het stroomnet kan kosten. Er worden immers grote berekeningen uitgevoerd om nieuwe priemgetallen te creëren. Wat als een werknemer besluit te minen op zijn werk. Steelt hij dan van de baas? Is dan ontslag mogelijk?
Wat speelde in de praktijk?
Een systeembeheerder werkzaam bij een Nederlands bedrijf is volgens de rechter onterecht ‘op staande voet’ ontslagen voor het genereren van bitcoin op het werk.
Ontslag op staande voet is een zwaar middel dat alleen in uiterste situaties gepast is.
De werknemer in kwestie had in een systeemkast een computer opgesteld om op deze wijze bitcoin te mijnen. Dit was volgens zijn werkgever voldoende reden voor ontslag op staande voet. De rechter was het hier niet mee eens.
De werkgever stelde de volgende argumenten voor het ontslag op staande voet:
- het is werknemer niet toegestaan om op deze wijze bij te verdienen;
- personeelsregels zouden zijn overtreden.
- werkgever mocht er op vertrouwen dat de werknemer behoorde te weten dat het niet was toegestaan om een computer te installeren in de serverkast voor eigen gebruik.
- het aftappen van stroom zou volgens werkgever diefstal zijn (zie het Elektriciteitsarrest HR 23 mei 1921, NJ 1921/564)
- het gebruik van wifi door werknmer zou het netwerk kwetsbaar maken voor hacking, virussen en ransomware.
Oordeel van de rechter: geen ontslag op staande voet
De rechter kon niet meegaan in de argumenten van de werkgever.
Zo stelde de rechter dat het stelen van stroom niet is aangetoond, omdat er geen enkel strafrechtelijk onderzoek is ingesteld. Voorts is het daardoor onmogelijk voor het bedrijf om aan te tonen wat de financiële gevolgen hiervan zijn geweest.
Ook het gebruik van wifi op de werkvloer kon werknemer niet verweten worden. Privé gebruik van het wifi-netwerk is toegestaan, aldus de interne regels van het bedrijf zelf en werkgevers mogen hun werknemers niet verbieden om ‘nul-privéleven’ te hebben op de werkvloer.
Dat hiermee de gevoeligheid van het netwerk in gevaar zou komen is volgens de rechter ook niet deugdelijk aangetoond. Dat de computer geinstaleerd zou zijn in de serverkast kon werknemer dus niet worden verweten, mede omdat de aanwezige fire-wall de server gescheiden hield van de rest.
De argumenten van de werkgever dat de werknemer in overtreding zou zijn vanwege zijn ‘nevenwerkzaamheden’ ging ook niet op bij de rechtbank. De rechtbank stelde dat dit vooral voor werkzaamheden voor een ander bedrijf gelden en niet voor het minen van bitcoin.
Toch volgt ontslag
Ontslag op staande voet werd dus niet toegestaan door de rechter. Echter gezien de ernst van de situatie kan de werknemer - volgens de rechter - wel verweten worden dat hij het vertrouwen van zijn werkgever heeft beschaamd. De werknemer had volgens de rechter wel degelijk een grens overschreden en noemt het een ‘grote inschattingsfout’.
De rechter ontbindt daarom de arbeidsovereenkomst. De werknemer krijgt een transitievergoeding mee van zijn ex-werkgever tezamen met een schadevergoeding en een vergoeding voor juridische kosten.
Vraag rechtshulp
Ontslag op staande voet is een hachelijke zaak met veel onzekerheden. Vraag daarom altijd rechtshulp bij ontslagsituaties. Bel 0900 123 73 24 of mail onze specialisten.