headermetsterrenv10

Ontslag op staande voet, de belangrijkste voorwaarden

 

voorwaarden ontslag op staande voet

Niets is zo ingrijpend als een ontslag op staande voet. De werknemer die dit overkomt verliest per direct zijn werk en recht op loon. Ook zal hij geen recht hebben op een ww-uitkering.

Logisch dat de wetgever en rechters strenge voorwaarden stellen aan een ontslag op staande voet. Hieronder leest u daar meer over.

Ernstige misdraging

Ontslag op staande zonder dat sprake is van een ernstige misdraging is niet mogelijk. Juristen spreken hierbij van een zogeheten ‘dringende redenen’.
Bij een dringende reden kunt u denken aan: diefstal, geweld, fraude, maar ook aan zaken als veelvuldig te laat komen, werkweigering of niet meewerken aan re-integratie.

Horen werknemer

Hoewel het niet per se verplicht is dat een werknemer door werkgever ‘gehoord’ wordt over zijn gedrag, is dat vaak wel verstandig om te doen. Mogelijk heeft werknemer een goede verklaring voor zijn gedrag, of liggen de zaken anders dan in eerste instantie gedacht.

Gelijk ontslag geven

Als werkgever de ernstige misdraging van werknemer constateert moet hij snel ( onverwijld ) optreden. Hoewel werkgever enige onderzoekstijd heeft, moet werkgever snel het ontslag geven als de gedraging wordt geconstateerd, of het (korte)onderzoek is afgerond.

Vermelden van de ontslagredenen

Van cruciaal belang is dat bij het ontslag op staande voet de juiste redenen en alle redenen van het ontslag worden genoemd. Een latere wijziging of aanvulling van redenen is namelijk niet mogelijk!

Gelijk stoppen met werken

De ontslagen werknemer mag niet verder werken. Laat werkgever hem na de ontslagmededeling toch nog aan het werk dan is het ontslag op staande voet mogelijk niet geldig.

Hulp bij ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is meestal geen ‘zwart-wit’ zaak. Vaak is niet duidelijk of ontslag op staande voet is toegestaan en of aan de strenge juridische voorwaarden is voldaan, zie bijvoorbeeld ontslag op staande voet bij seksuele intimidatie. Laat u daarom helpen door onze specialisten. Neem direct contact met ons op. Door te laat te handelen kunnen uw rechten verloren gaan! Bel: 0900 - 123 73 24 of mail

 

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

© 2020 Ontslagspecialist