Leeftijdsdiscriminatie - discriminatie op het werk
Sinds 1 mei 2004 is het verboden om op de arbeidsmarkt te discrimineren op basis van leeftijd. Slecht wanneer de leeftijdsgrens ‘objectief rechtvaardigbaar’is, is onderscheid toegestaan.
Leeftijd en werk
Voorbeelden van problemen met leeftijd en werk zijn er veel. Medewerkers die te oud zijn (bijvoorbeeld over een jaar met pensioen gaan) mogen vaak niet mee met bedrijfscursussen, Ook personeelsadvertenties die vragen om mensen binnen een specifieke leeftijdscategorie of het stoppen van loonsverhoging tegen de leeftijd van pensionering (vanwege aangenomen gebrek aan motivatie) zijn voorbeelden van de problemen die zich voordoen.
Voor op 1 mei 2004 de ‘Wet Gelijke Behandeling op Basis van Leeftijd bij de Arbeid’ van kracht werd, restte werknemers die hun geschil opgelost wilden zien niets anders dan een beroep op Artikel 1 Grondwet. Dat is nu veranderd. Het verbod op onderscheid geldt voor alle fases van het arbeidsproces en alle gedragingen ten opzichte van de werknemer: werving, selectie, aanstelling, bemiddeling, voorwaarden etc. Met betrekking tot leeftijd en werk is er dus een grote stap gezet.
Ontslag en leeftijd
Regelmatig komt het voor dat werkgevers werknemers willen ontslaan vanwege een gevorderde leeftijd. De werknemers zijn bijvoorbeeld te duur geworden, of kunnen niet meer mee met de technische ontwikkelingen in het bedrijf. Vraag is of ontslag in die gevallen mogelijk is. Ontslag vanwege de leeftijd zelf, zal niet mogelijk zijn. Maar met bijkomende omstandigheden – bijvoorbeeld disfuntioneren – soms wel.
Heeft u ook te maken met leeftijd ontslag, of andere problemen op het werk in verband met uw leeftijd? Of heeft u werknemers en wilt u weten wat hun hogere leeftijd voor het bedrijf betekent? Voor alles over leeftijd en werk of leeftijd en ontslag, bel met onze arbeidsrechtpecialisten op 0900 -123 73 24 (kantoortijden) of mail ons. Een eerste telefonisch advies of zaakinschatting is kosteloos.