headermetsterrenv10

Langdurig zieke werknemer - handig om te weten

 

Is een werknemer langdurig ziek? Dit is handig om te weten!

Ben je eigen baas en heb je personeel in dienst? Dan blijft alles waarschijnlijk gewoon doordraaien als je ziek bent of op vakantie gaat. Dit is bijzonder prettig, want je weet op deze manier zeker dat er altijd geld binnenkomt. Toch is dit niet vanzelfsprekend, want een werknemer kan langdurig ziek worden. Wanneer je hier nog niet eerder mee te maken hebt gehad, weet je mogelijk niet hoe je dit aanpakt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst lees je namelijk alles wat je moet weten wanneer één van jouw medewerkers langdurig ziek is.

Je blijft loon doorbetalen
Wanneer een werknemer ziek is, ben je als werkgever verplicht om zijn of haar loon door te betalen. Omdat veel mensen hooguit een paar dagen ziek zijn, maak je hier waarschijnlijk geen probleem van. Als een werknemer langdurig ziek is, kan dit veranderen. Je betaalt dan immers geld voor iemand die niet aan het werk is. Toch mag je niet zomaar stoppen met betalen. Wettelijk gezien ben je namelijk verplicht om het loon van een langdurig zieke werknemer minimaal twee jaar door te betalen. Je hoeft niet het volledige salaris uit te keren, want er geldt een minimum van zeventig procent.

Je moet helpen bij re-integratie
Sommige ondernemers denken dat zij alleen het loon van een langdurig zieke werknemer door moeten betalen. Dit is een misvatting, want je hebt nog meer verantwoordelijkheden. Zo ben je bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de re-integratie van een langdurig zieke werknemer. Wacht vooral niet te lang. Hoe sneller je in actie komt, des te groter de kans dat je langdurig verzuim voorkomt. Is jouw werknemer langer dan vier weken ziek? Schakel dan een bedrijfsarts in. Zo’n iemand maakt een probleemanalyse. Op basis hiervan kun je met je werknemer in gesprek gaan over zijn of haar re-integratie.

Je kunt een langdurig zieke werknemer niet direct ontslaan
Een langdurig zieke werknemer kan tot behoorlijk wat frustraties leiden. Mogelijk overweeg je zelfs wel om de medewerker te ontslaan. Doe dit niet, want in de eerste twee jaar van de ziekte mag je een werknemer namelijk niet op straat zetten. Dit mag alleen als hij of zij passend werk weigert, niet mee wil werken aan maatregelen van jou als werkgever of een deskundige of als er een hele afdeling wordt gesloten. Als er twee jaar verstreken zijn, mag je het contract van een langdurig zieke werknemer opzeggen. Voordat je dit doet moet je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en aan kunnen tonen dat je er alles aan gedaan hebt om de persoon te laten re-integreren.

Hoe verzeker je je als ondernemer tegen langdurige ziekte?
Werknemers hoeven geen arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst af te sluiten. Jij bent hier als werkgever namelijk verantwoordelijk voor. Word je zelf langdurig ziek? Ga er dan niet vanuit dat je hier standaard voor verzekerd bent. Je moet namelijk zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Alleen dan heb je namelijk recht op een maandelijkse uitkering als je niet kunt werken door langdurige ziekte. Denk overigens niet dat je alleen een AOV nodig hebt als je personeel in dienst hebt. Ook als zzp’er heb je namelijk baat bij zo’n verzekering. Bij de meeste verzekeraars kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp afsluiten. De AOV wordt dan volledig afgestemd op jouw bedrijf.

Daarom ontslagspecialist

  • Specialist in ontslagzaken
  • Ervaren advocaten en juristen
  • Resultaat gedreven, snelle actie
  • Adviseren, procederen, onderhandelen
  • Betaalbare adviezen

Contact informatie:

  0900 1237324
 mail ons icoon

ontslag stel uw vraag

gratisnieuwsbrief

PRIVACY STATEMENT

© 2023 Ontslagspecialist