Zo kan je zelf bedrijfsfinancieringen berekenen en vergelijken
Wil je investeren in jouw bedrijf? Dan kun je een bedrijfsfinanciering aanvragen. Als het om een investering op de korte termijn gaat, kies je voor zakelijk krediet. Langlopende investeringen worden vaak gefinancierd met behulp van een bedrijfslening. Als je weet welke van de twee financieringen het meest geschikt is voor jouw bedrijf, wil je misschien direct een aanvraag indienen. Verstandig is dit niet, want je kunt beter eerst een berekening en vergelijking maken. In deze tekst leggen wij je uit hoe dit in zijn werk gaat.
Neem de rente mee in je berekening
Doordat je rente betaalt over een bedrijfsfinanciering, betaal je altijd meer terug dan je leent. Dit lijkt logisch, maar toch wordt de rente regelmatig vergeten. Zo zijn er ondernemers die een bedrijfsfinanciering berekenen door het totale bedrag dat zij lenen door de looptijd te delen. Stel dat je 250.000 euro leent en een looptijd van 60 maanden kiest. Als je zelf een berekening maakt, ziet de som er mogelijk als volgt uit: 250.000 : 60. Het antwoord hierop is 4166,67. Hierdoor denk je mogelijk dat je dit per maand moet betalen om een bedrijfsfinanciering af te lossen. Helaas klopt dit niet, want een geldverstrekker berekent namelijk rente over het bedrag.
Hoeveel rente je betaalt, hangt onder meer af van de financieringsvorm die je kiest. Omdat het geld bij een zakelijke lening in één keer op jouw zakelijke rekening gestort wordt, betaal je rente over het hele bedrag. Bij zakelijk krediet is dit niet het geval. Een geldverstrekker zet het bedrag dan namelijk klaar op een speciale rekening. Neem je geld op? Dan betaal je rente over dit bedrag. Wanneer je alles op de rekening laat staan, hoef je ook geen rente te betalen. Er zijn overigens nog meer factoren die de hoogte van de rente beïnvloeden, zoals de looptijd en het bedrag dat je leent.
Online bedrijfsfinanciering vergelijken
Ondanks dat geldverstrekkers vaak dezelfde bedrijfsfinancieringen aanbieden, kunnen de kosten sterk van elkaar verschillen. Vandaar dat het verstandig is om een vergelijking te maken voordat je een bedrijfsfinanciering aanvraagt. Heb je nog niet eerder zakelijke financieringen vergeleken? Dan weet je vast niet hoe je dit aanpakt. Gelukkig is dit niet bepaald lastig. Althans, niet als je gebruik maakt van een vergelijkingssite. Zo’n site helpt je namelijk binnen de kortste keren een financiering te vinden die het beste aansluit op jouw wensen.
Laat een geldverstrekker je een aanbod doen
Als je geen zin hebt om tijd en moeite te steken in bedrijfsfinancieringen vergelijken, kun je een geldverstrekker vragen om je een aanbod te doen. Wil je een bedrijfslening aanvragen en ben je benieuwd hoeveel dit je kost? Geef dan het bestedingsdoel aan, vul het bedrag in dat je wilt lenen en kies de looptijd. Nadat je een account hebt aangemaakt, word je gevraagd om bepaalde financiële documenten aan te leveren, zoals de jaarrekening en transactiedata. Heb je deze verstuurd? Dien dan een aanvraag in. Een geldverstrekker neemt jouw aanvraag vervolgens onder de loep en komt met een vrijblijvend aanbod op maat. Hierdoor weet je binnen de kortste keren hoeveel een bedrijfsfinanciering je kost.