Ontslag bij schenden geheimhouding - wanneer mogelijk?
De kantonrechter te Zwolle heeft onlangs in een uitspraak duidelijkheid verschaft over de vraag of het doorspelen van belangrijke bedrijfsinformatie door een werknemer op zichzelf een grond voor ontslag op staande voet oplevert. Hoe zit dat eigenlijk; ontslag geheimhouding?
Voorbeeld ontslag bij schending bedrijfsgeheimen
In de zaak die ter beoordeling van de rechter lag was geen sprake van een geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst. Desalniettemin kwam de rechter tot de conclusie dat ontslag gerechtvaardigd was. Op basis van het beginsel van 'goed werknemerschap', dat de werknemer verplicht zich te gedragen 'zoals het een goed werknemer betaamt', komt de rechter tot de volgende conclusie. De werknemer die belangrijke bedrijfsinformatie (in dit geval met betrekking tot het productieproces) doorspeelt aan een ander bedrijf (in dit geval zijn toekomstige werkgever) is dusdanig in overtreding van het beginsel van goed werknemerschap, dat ontslag op staande voet op basis hiervan gelegitimeerd is. Aldus is aan het criterium 'dringende reden' voldaan.
De rechter stelt de werkgever in deze zaak in het gelijk. Het ontslag op staande voet houdt stand en goed werknemerschap houdt ook in, zo weten we nu, de geheimhouding van vitale bedrijfsinformatie.
Kortom, ook als een geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst ontbreekt, is er ontslag op staande voet mogelijk indien de werknemer gevoelige bedrijfsinformatie doorspeelt.
Heeft u vragen over ontslag geheimhouding, of bent u zelf in een vergelijkbare situatie terecht gekomen? De ontslagspecialist helpt. Bel ons op 0900-1237324 mail door te klikken op ontslag geheimhouding.
Het eerste telefonisch consult = gratis